Hoe dan ook, de hoog opgeleide mensen zitten aan de ‘goede’ kant van de kloof volgens onderzoekers. Ze verdienen meer, zijn gezonder, dunner, gelukkiger, hebben sneller een woning, vertrouwen in de toekomst en veel vrije tijd. De niet-hoog opgeleiden roken meer, hebben meer stress, verdienen minder, leven ongezonder, wantrouwen de overheid en hebben drie keer zoveel obese als hoger opgeleiden. Overeenkomst tussen de twee: ze begrijpen weinig van de andere kant.
Hoger opgeleiden doen er in ieder geval alles aan doen om hun kinderen aan de ‘goede’ kant van de kloof te houden. Een vmbo-advies of ‘lager’ wordt zorgvuldig weggebijlest. Het sociale netwerk van de kinderen wordt zorgvuldig bewaakt door vriendjes en vriendinnetjes uit dezelfde bubbel. En ik kan het weten, want ik zit er middenin. Via de hockeyclub, de wintersport, kindervakanties in Kamp Vierhouten, het corps lidmaatschap en de Sneekweek trekken ze zich op aan gelijken. In deze kringen is het taboe op niet-hoog opgeleiden levensgroot.
Ze praten over ‘een mannetje’ als ze iemand nodig hebben die het dak repareert en noemen mensen met een universitaire opleiding “Iemand die een beetje kan nadenken”. Misschien dat we daarom allemaal hoog opgeleid willen zijn. Vroeger had 60% van de Nederlanders een praktische opleiding, tegenwoordig is dat nog maar 25%. Niemand wil een mannetje zijn. Zelfs vrouwtjes niet. De vraag is of deze gedachtegang nog klopt. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie zullen de klappen volgens onderzoek van Goldman Sachs vooral vallen in de groep ‘hoger opgeleiden’. Programmeurs, planners, beleggers, universitair docenten, onderzoekers, accountants, ingenieurs. Maar liefst 44% van de banen staat op de tocht. Zit je dan in je bubbel.
Maar dan… Leve de loodgieter, de bouwvakker, de verpleegkundige, de schoenmaker, de schilder, de hovenier, de automonteur en natuurlijk de cabaretier. Mocht je dus nu aan ‘de goede kant’ zitten, schop je kind dan snel naar de overkant! Daar zitten de mensen die zich straks wentelen in de enorme vraag naar hun diensten. Met een wachttijd van een paar maanden.
De mannetjes die straks lekker gaan skiën en zeilen. Maar dan niet in Sneek maar in de Caribbean. Met uurtarieven waar onderzoekers van diezelfdde Goldman Sachs alleen maar van kunnen dromen. Daar zitten de vrouwen die straks lekker vier dagen per week in ‘active wear’ lopen omdat ze het in de andere drie dagen in de verpleegkunde verdienen. Daar moet je zijn. De ‘mannetjes’ van nu zijn dan de heertjes. En zullen minzaam lachen als u roept: maar zo bedoelde ik het niet!
Richard Kemper
Instagram @richardkemper